Afvallen is niet perse gezond

Een interessant onderzoek gehouden in 1997 onder de politiedienst van de staat Texas. 10 mannen werden 8 weken op een “dieet” gezet waarin ze maar 1.000 calorieën per dag inname. Het “jojo-effect” in werking.
Afvallen is niet perse gezond

Op deze pagina

Het Jojo-effect

Allereerst wat informatie:

– Vetvrij massa is het deel van het lichaamsgewicht bestaande uit onze organen, botten, vocht en spieren. (Foto: Groene gedeelte).
– Vet massa is het deel van het lichaamsgewicht bestaande uit vetweefsel. (Foto: Rode gedeelte).
– De uitslagen van de metingen zijn in gemiddelde uitgedrukt.
– De drie meetmomenten waren:
“start” (week 0️⃣0️⃣)
“eind” (week 0️⃣8️⃣)
“herstel” (week 1️⃣3️⃣)
– De mannen mochten na de meeting in week 8 (eind) weer naar eigen inzicht herstellen.

Verandering in Levensstijl

Als we de “start” meting en de “herstel” meting vergelijken wordt duidelijk dat de mannen gemiddeld zo’n 5 kilo zwaarder zijn in week 13 dan dat ze waren in week 0. Alhoewel dit een extreem voorbeeld is lijkt het sterk op het alom bekende jojo-effect dat vooral vaak bij crashdiëten voorkomt.

Het lichaam lijkt terug te willen naar het vetvrij massa gewicht van week 0. De makkelijkste manier is de calorie inname te verhogen (overeten). Dit heeft niet alleen terugval maar zelfs een gewichtstoename als gevolg. Misschien is dit jou of een naaste wel eens overkomen.😔

Dat is één van de redenen dat wij niet geloven in diëten maar een verandering in de levensstijl, stap voor stap. Focussen op behoud van vetvrij massa door beweging en eiwitinname is daarbij van essentieel belang.💪

Join de community!

Krijg maandelijks nieuwe recepten, uitleg en verhalen van Vitality Control in je mailbox.

Over de auteur

Dit bericht delen?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer in deze categorie

Vitaliteit

Wat doet een lifestylecoach?

Lifestyle is een breed begrip waar door de meeste mensen steeds meer waarde aan gehecht wordt. De lifestyle, oftewel levensstijl, is de manier van leven van een individu of groep. Deze manier van leven is voor iedereen anders en wordt op diverse gebieden geuit. Zoals je je misschien kunt voorstellen, kun je levensstijl ook van invloed zijn op je kwaliteit van leven en de mate waarin je vitaliteit ervaart. Het is dan ook niet gek dat we steeds met een kritischere blik naar onze manier van leven kijken en ‘lifestyle’ een bekender en belangrijker begrip is geworden. Er zijn altijd een aantal verbeterpunten op dit gebied waar je mee aan de slag kunt gaan, alleen of in samenwerking met een lifestyle coach. Je hoeft het echter niet allemaal alleen te doen. Maar wat is een lifestylecoach? En wat doet een lifestylecoach?

vitaliteitscoach
Vitaliteit

Wat is een vitaliteitscoach?

Vitaliteit is een belangrijk begrip in ons leven. Een bepaalde mate hiervan is noodzakelijk om zinvol en gelukkig te kunnen leven. Maar vitaal leven, oftewel vol energie en optimisme leven, is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Verschillende factoren zoals stress en ziektes kunnen de mate van vitaliteit beïnvloeden en verminderen. Om het leven optimaal te kunnen leven, is het dan ook fijn dat jouw levenskracht zich zo snel mogelijk weer herstelt. Het vergt misschien wat energie, maar het boosten van jouw levenskracht is niet onmogelijk. Het leven is een krentenbol, met af en toen een hard stukje. Maar wees niet bang, want je hoeft dit niet alleen te doen. Je kunt allerlei hulptroepen inschakelen om jouw vitaliteit weer terug te vinden, denk bijvoorbeeld aan een vriendin, familie of een vitaliteitscoach. Maar wat is een vitaliteitscoach eigenlijk? En wat doet een vitaliteitscoach precies?

vitaliteit
Vitaliteit

Wat is vitaliteit en hoe kun jij Vitaal leven?

Vitaliteit, een begrip dat op vele manieren opgevat kan worden en voor iedereen een andere betekenis heeft. Gezond zijn, oftewel vitaal zijn, staat centraal in ons leven. Toch varieert onze vitaliteit gedurende de jaren en missen we soms een bepaalde mate van vitaliteit. Maar wat is vitaliteit nu eigenlijk? Wat betekent vitaliteit? En door welke factoren wordt vitaliteit beïnvloed?